16 ноября 2012 г.

Що робити, якщо затопили сусіди?

Іноді може трапитися так, що приходите ви з роботи додому, у квартиру, і бачите мокрі стіни, воду на підлозі. Вас затопили. Що робити в такій ситуації, не кожен знає. Отже, давайте розбиратися. Для початку пропоную подивитися відеозапис з передачі на ТРК Київ "Громадська приймальня", і традиційно, після самого відео - мої невеличкі коментарі до відеозапису і проблеми в цілому.







     Мої коментарі до відео і по суті:
   
1. Аварійну службу викликати потрібно в будь-якому випадку, оскільки без документу, який вони нададуть вам, а саме - акту про залиття, аварію на системі центрального опалення, гарячого водопостачання (або холодного водопостачання), ви не зможете довести свої збитки. Подивитися форму можна тут. І краще не тягніть із викликом.
2. В залежності від того, з вини кого сталася аварія, затоплення, відповідачем у судовому засіданні будуть або комунальне підприємство, на балансі якого знаходиться приміщення, або сусіди, які вас затопили.
3. Загальний порядок дій примірно такий:
- виклакати аварійну службу і отримати примірник акту про залиття, аварію;
- звернутися до експертного бюро з метою встановлення суми збитків, або зробити ремонт із збереженням чеків, договорів для визначення суми, яка підлягає відшкодуванню;
- на основі акту, зібраних даних щодо суми відшкодування, звернутися до суду із відповідним позовом;
     Нагадую, що це - загальний порядок. У кожній ситуації може бути велика кількість нюансів - наприклад, ви змогли домовитися із сусідами, які виявилися добропорядними людьми, щодо відшкодування та інш.
4. Якщо ви все ж таки звернулися із позовом - вам потрібно довести наявність збитків, суму збитків, а також вину конкретної особи у завданих збитках.
5. Приклад позовної заяви про відшкодування шкоди, завданої залиттям, можна подивитися тут і тут.
6. Судову практику (кілька судових рішень з теми, "навскидку") можно подивитися тут: 1, 2, 3, 4. Якщо хочете переглянути більше судової практики - вам сюди. В пошуку введіть "відшкодування шкоди залиття".

Сподіваюсь, стаття вам допомогла. Планую і надалі робити невиличкі огляди відеозаписів передачі "Громадська приймальня. Юридична консультація". Це вже другий огляд. Далі - більше.
Із питаннями, пропозиціями звертайтеся у коментарях до статті. Також внизу сторінки є спеціальна форма, із якою ви можете звернутися безпосередньо на мою електронну адресу. Ще пропоную завітати до мого форуму. Він хоч і не популярний, трохи більше, ніж зовсім))))), але мені здається, що із часом з нього може щось вийти)

Комментариев нет:

Отправить комментарий